Wysłodziny browarne

Produkt uboczny przy produkcji piwa

Jednym z pierwszych produktów ubocznych przy produkcji piwa są wysłodziny. Są to nierozpuszczone części słodu jęczmiennego z kiełków czy łusek. Inaczej zwane są młótem. Ważenie piwa rozpoczyna się przygotowaniem zacieru z prażonych ziaren zboża (najczęściej wykorzystuje się jęczmień), który zalewa się wodą, a następnie podgrzewa w kadzi. Podczas tego procesu powstaje płynny ekstrakt ze słodu. Produkt ten wykorzystywany jest podczas dalszej produkcji piwa. Powstały osad, który pozbawiony jest cukrów to produkt uboczny. Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych produkt ten stał się idealnym dodatkiem do pasz dla zwierząt hodowlanych, głównie krów oraz świń. Młóto zawiera bowiem dużą ilość białka i jest mlekopędne. W ten sposób odpad ten może być wykorzystany i przestaje być problemem do przechowywania. Wysłodziny bowiem zawierają dużą ilość wody, dlatego szybko się psują i pleśnieją. Dzięki temu, że produkt ten wykorzystywany jest jako dodatek do mieszanek paszowych, przestał być problemem dla browarników.

Skład młóta browarnego

W składzie młóta browarnego znaleźć można około 24 % białka strawnego. Pasze z tym dodatkiem są więc niezwykle cenne i atrakcyjne smakowo dla zwierząt hodowlanych. Ciekawostką jest, że najbardziej smakowite dla krów młóto powstaje jako produkt uboczny przy produkcji piwa typu pils. W składzie wysłodzin znajduje się oprócz białka wiele cennych składników takich jak tłuszcze czy włókna. Zaraz po produkcji młóto zawiera bardzo dużą ilość wody. Z tego też względu w czystej postaci powinno być spożyte przez zwierzęta w maksymalnie trzy dni. Jeśli musimy je przechowywać dłużej, muszą być poddane procesowi zasuszenia bądź zakiszenia. Odpowiednio zakonserwowany produkt może być przechowywany zdecydowanie dłużej i nie traci przy tym swoich cennych właściwości. Najlepszym sposobem jest zasuszenie, po którym wilgotność młóta nie przekracza 13%. Po zasuszeniu bądź odpowiedniemu zakiszeniu młóto może być przechowywane w szczelnie zamkniętych silosach nawet do kilku miesięcy.

Gdzie wykorzystuje się młóto browarne

Najczęściej młóto browarne wykorzystywane jest przez hodowców krów mlecznych. Produkt ten pozytywnie wpływa bowiem na ilość i jakość produkowanego mleka. Młóto jest to bowiem produkt zawierający białko, które nie jest trawione w żwaczu a w jelitach bydła. Przez to jest zdecydowanie lepiej przyswajalne. Młóto posiada również cenne dla zdrowia zwierząt włókno, które podobnie jak błonnik w diecie człowieka, poprawia pracę układu pokarmowego. Dodatkowo reguluje metabolizm oraz zdecydowanie ułatwia wchłanianie składników odżywczych.
Wysłodziny są również niezwykle smaczne dla zwierząt, dlatego zdecydowanie zwiększają ilość spożywanego pokarmu przez zwierzęta. Ma to duże znaczenie przy hodowli tuczników. W ten sposób zborze, które wykorzystywane jest do produkcji piwa nie jest marnowane w dużej ilości, a zwierzęta otrzymują cenny dodatek do pasz, który poprawia ich zdrowie.